Forpligtende samarbejde over Sundet

Hvordan kan vi blive bedre til at udnytte potentialerne i Øresundsregionen? Er der tale om et grænseoverskridende arbejdsmarked eller skal man snarere tale om et protektionistisk marked, hvor hver er sin egen lykkes smed? Disse og andre spørgsmål blev fredag den 26. januar 2024 drøftet på årets Øresund Talks i Industriens Hus i København.

Med blandt andet oplæg fra den nye nordiske minister Morten Dahlin og indlæg fra Dansk Industris Lars Sandahl Sørensen blev billedet ridset op – både hvor stort et potentiale der ligger i et forpligtende samarbejde, men også hvor skoen trykker. Det er således bekymrende, at ”35% af virksomhederne i Hovedstaden ser manglen på arbejdskraft som den største barriere for vækst”. Specielt service branchen står overfor udfordringer før sommerens højsæson, som Scandics CEO påpegede.

Nogle af de pointer vi fra Nordfokus tog med fra konferencen var:

  • Der skal skabes bedre vilkår for 3. landsborgere for at kunne arbejde på tværs af landegrænsen, uden fare for at miste sine rettigheder (citat Lars Sandahl: ”det er hul i hovedet”).

  • De administrative byrder skal lettes så de bliver strømlinede fx skatteregler.

  • Infrastrukturen over Sundet skal nytænkes og gøres mere attraktivt.

Det var ikke fordi der var sindsygt meget nyt på konferencen, men det vi hæftede os ved var Morten Dahlins budskab om, at han personligt anså dagsordenen for vigtig og at han ville kæmpe for at nedbringe udfordringerne. Som Mette Pfeifer fra Dansk Erhverv og Lars Sandahl fra DI påpegede ville erhverslivet ellers i yderste konsekvens have svært ved at forblive i regionen.

Föregående
Föregående

Stor potential för gränsöverskridande yrkespraktik i Norden

Nästa
Nästa

Tredjelandsborgere bør ikke opfattes som en byrde